Se och göra i närområdet

Strängnäs med omnejd bjuder mycket av intresse!

När du bor hos oss har du nära till många intressanta platser. Strängnäs stad (ca 5 km) erbjuder kulturella begivenheter ända från 1200-talet.

I Strängnäs kan du till exempel vandra i de smala gränderna runt domkyrkan från 1200-talet eller ta en fika vid Mälarhamnen i Västerviken. Missa inte Grassagården, en av få borgargården i Sverige som finns bevarad på sin ursprungsplats. 

Mariefred lockar med sin charmiga trähusbebyggelse med bostäder och affärer sida vid sida.

Upplev småstadscharmen i kombination med det vattennära läget när du besöker Strängnäs och Mariefred. Handla i mysiga små butiker och kombinera det med ett rikt kulturutbud för alla åldrar – Gripsholms slott, Strängnäs domkyrka, Multeum med mera.

Båtgästerna uppskattar närheten till stadskärnorna i Strängnäs och Mariefred. I Mariefred kan du till och med rulla golfvagnen från båten till golfbanan! Stallarholmens gästhamn ligger också centralt i samhället.

Arsenalen i Strängnäs är Skandinaviens största militärfordonsmuseum och visar den militära fordonsutvecklingen från 1900-talets början och fram tills i dag. I museet ingår också en fantastisk utställning med tennfigurer.

Passa på att göra ett besök i Mariefred 15 km och Stallarholmen 10 km, så erbjuds du en härlig blandning av möjligheter att uppleva musikevenemang, marknader, konstutställningar, teater, sport och fritidsaktiviteter.

Fogdöns pilgrimsled sträcker sig mellan S:t Eskils källa i Strängnäs till Björsund på norra Fogdön. Det är en led som erbjuder vandring på mindre grusvägar och på stigar, över öppna fält och genom skog.

Det finns flera golfbanor, loppisar, auktioner och naturligtvis hela Mälaren – allt väntar på just ditt besök!

Hos Strängnäs turistbyrå hittar du alla badplatser, båtturer, var du kan cykla och fiska, allt om paddling, rundturer, stadsvandringar och utflyktsvägar. Länk till cykeluthyrning och cykelleder

Vit näckros är Sörmlands landskapsblomma.

I närbelägna Åkers styckebruk med Åkers Bergslag väntar den trolska och storslagna naturen som erbjuder både fiske, vandringsleder, kanotleder, gruvmiljö och på vintern fantastiska isar för skridskoåkarna.

 

 

  

 

 

 

 

 

På Selaön – Sveriges och Mälarens största insjö-ö med bro över sundet från Stallarholmen – ligger det spännande slottet Mälsåker naturskönt vid Mälarens strand. Selaön är också rikt på fornminnen, bland annat Åsa gravfält. På Äleby gård finns en viltbod med mycket godsaker - bl a vildsvinskorv som vi tyckte var bland den godaste vi ätit.

Mitt i Mälaren ligger Hornuddens trädgård med restaurang och gårdsbutik. Här har en mötesplats med hållbar utveckling och helhetstänk växt fram med fokus på livets goda. Gårdsbutiken och odlingen är KRAV-certifierad. 

Sagostigen - skildrar kända sagor för barn. Det är en naturstig i fager och lugn Sörmlandsnatur.

Längs stigen ligger små röda stugor, vars interiörer beskriver miljöer från kända sagor. Utmed stigen finns ett lekområde med hoppslott, studsmattor och mycket mer.                       

Länkar till intressanta platser inom 3 mils radie!

www.gripsholmsslott.se
www.sormlandsleden.se  
www.svensktkulturarv.se/soedermanland/rademachersmedjorna/ 
www.kanotkungen.se
www.malsaker.nu
www.skottvangsgrufva.se
www.parkenzoo.se
www.taxingeslott.se
Lådbildslandet, Nykvarn
www.tomtits.se
www.stallarholmensvikingar.se
Pilgrim Strängnäs - Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö (svenskakyrkan.se)
www.hornudden.net
www.strangnas.se
www.sagostigen.se
www.arsenalen.se
www.gulaindustrihuset.se
norrbygolf.se (ligger mellan Stallarholmen och Mariefred).